Καλωσήρθατε στον κόσμο του GIM brand!

Καλωσήρθατε στον κόσμο του GIM brand!

MENU
29.09.2022

Πώς να διαλέξετε κατοικίδιο ζώο

Πολλές είναι οι φορές που οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με διλήμματα τα οποία αφορούν την επιλογή ενός κατοικίδιου. Διλήμματα όπως σκύλο ή γάτα;

Μεγαλόσωμη φυλή ή μικρόσωμη, κοντότριχο ή μακρύτριχο. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία αλλά καλό θα ήταν να βασιζόταν σε ορισμένα κριτήρια.

Του Λάζαρου Καρανάσιου, κτηνίατρου / τηλ. 210 8940590, lazarkaranasios@yahoo.gr

 

Σκύλοι κατάλληλοι για παιδιά

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ηλικία των παιδιών καθώς επίσης και ο χώρος διαμονής. Αν λοιπόν πρόκειται για πολύ μικρές ηλικίες και διαβίωση σε διαμέρισμα, θα προσανατολιζόμασταν σε μικρόσωμες ράτσες σκύλων, που είναι ιδιαίτερα φιλικές και συνεργάσιμες με τα παιδιά. Φυλές οι οποίες δεν απαιτούν περίσσεια χώρου για άσκηση αλλά και που συμβιβαζονται με την εύκολη λύση του μπαλκονιού αντί της καθημερινής βόλτας.

Παραδείγματα τέτοιων φυλών είναι: maltese, bischon frise, Yorkshire terrier, griffon, west highland terrier. Αν βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα υπαίθριου χώρου πετυχημένη επιλογή θα θεωρούταν λίγο μεγαλύτερες ράτσες όπως beagle, cocker spagnel, bulldog, basset hound, μιας και χρειάζονται περισσότερο χώρο λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους.

Αντίστοιχα σε οικογένειες με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, σίγουρα οι προαναφερθείσες φυλές σκύλων είναι αποδεκτές, επιπλέον όμως θα μπορούσαμε να προβούμε στην επιλογή μιας πιο μεγαλόσωμης φυλής εφόσον βέβαια το επιτρέπει και ο χώρος διαμονής. Έτσι τα παιδιά όντας μεγαλύτερα μπορούν να κατανοήσουν και να αναλάβουν ορισμένες ευθύνες όπως περισσότερες ημερήσιες βόλτες, αλλά και συγκεκριμένη εκπαίδευση όποτε αυτή απαιτείται.

Τέτοιες ράτσες είναι τα labrador και golden retriever, τα boxer, αλλά και οι γερμανικοί ποιμενικοί. Καλό θα ήταν ορισμένες ράτσες όπως Rottweiler, Doberman, Pitbull, Dogo Argentino λόγω ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας αλλά και ενίοτε απρόσμενης συμπεριφοράς να μην αποτελούν πρώτη επιλογή και ίσως να αποφεύγονται από οικογένειες με μικρά παιδιά.

Και οι ανεξάρτητες γάτες

Εκτός βέβαια από τις παραπάνω ράτσες σκύλων, ιδανική επιλογή για το σπίτι και όχι μόνο αποτελούν και οι γάτες. Όχι ιδιαίτερα απαιτητικές, ιδιόρρυθμες πολλές φορές αλλά και χαδιάρες εναρμονίζονται απόλυτα στην οικογενειακή ζωή. Είναι από τα κατοικίδια λοιπόν που συνδυάζουν τόσο την ανεξαρτησία από τον ιδιοκτήτη, αλλά και την εύκολη προσαρμογή στους σύγχρονους τρόπους ζωής, που απαιτούν τα μέλη μίας οικογένειας να απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι.

Παρόλα αυτά, είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν όπως όλα τα ζώα, περιόδους με έντονη τριχόπτωση και συνεπώς απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα από τον ιδιοκτήτη όσον αφορά το βούρτσισμά τους, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μακρύτριχη φυλή που σαφώς θα πρέπει να αφιερώνεται παραπάνω χρόνος για την περιποίησή της. Τέτοιες φυλές είναι για παράδειγμα οι περσικές, οι άγκυρας, οι ragdoll.

Άλλες επιλογές κατοικιδίου

Στην επιλογή ενός υποψήφιου κατοικίδιου δεν είναι απαραίτητο να περιοριστούμε ανάμεσα σε ένα κουταβάκι ή ένα γατάκι, μιας και στην εποχή μας αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο η τάση να έχουμε ως κατοικίδια, ζώα τρωκτικά και πτηνά. Έξυπνη λύση τόσο για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά όσο και για τη ζωή στο διαμέρισμα. Τέτοια για παράδειγμα είναι τα κουνέλια, οι σκίουροι, τα ινδικά χοιρίδια και τα τσιντσιλά. Ικανά να προσαρμοστούν και να ζήσουν σε ευρύχωρα κλουβιά που σαφώς χρήζουν την καθημερινή περιποίηση και φροντίδα από τους ιδιοκτήτες τους.

Τα πτηνά από την άλλη είναι αρκετά διαδεδομένα με βασικούς εκπροσώπους τα καναρίνια και τα παπαγαλάκια όταν πρόκειται για μικρά, ενώ δεν λείπουν και τα πιο μεγάλα όπως παπαγάλοι (αφρικανός γκρίζος, αμαζονίου) και μάινες που λόγω των μιμητικών τους ικανοτήτων κερδίζουν συχνά μια θέση στα σπίτια μας. Δε θα μπορούσαμε να παραγκωνίσουμε βέβαια και την ιδέα του ενυδρείου, με τα αμέτρητα είδη εξωτικών ψαριών αλλά και την έντονη ποικιλοχρωμία. Είναι μια ασχολία που χρειάζεται την επίβλεψη και την προσοχή ενός ενηλίκου, δεν απαιτεί πολύ προσωπικό χρόνο και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών μιας και συνδυάζει χρώμα και κίνηση.

Η συμβουλή μας: Κλείνοντας αυτό το θέμα θα ήθελα να επισημάνω και να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες σχετικά με την αναγκαιότητα που υπάρχει έντονα στις μέρες μας για την υιοθεσία ζώων. Πριν κάνουμε την κίνηση να επιλέξουμε μια από τις αγαπημένες μας ράτσες στο κοντινότερο pet-shop, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε είτε ένα από τα πολλά άσυλα ζώων που υπάρχουν, είτε να χαρίσουμε στέγη σε ένα αδέσποτο από το δρόμο.

Πάραυτα οποιοδήποτε και αν είναι το κατοικίδιο που θα επιλέξουμε δεν παύει να απαιτεί αρκετό χρόνο, να είναι μία δέσμευση, να αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο στην οικογένεια και να έχει ανάγκη από πολύ αγάπη. Συνεπώς η απόκτηση ενός κατοικίδιου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μίας ώριμης και συνειδητοποιημένης απόφασης. Δεν παύει να είναι μέλος και αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας, και η εγκατάλειψή του είναι απαράδεκτη.

ΠΗΓΗ: https://www.familylife.gr

Περισσότερα Άρθρα

+210 4832684