Οι πρώτες διακοπές με το παιδί μας
Το καλοκαίρι είναι η εποχή της υγείας, της ξεκούρασης και της ξεγνοιασιάς. Είναι η εποχή των διακοπών.
Σ’ εσάς που για πρώτη φορά θα κάνετε διακοπές με το παιδί σας, σας δίνουμε λίγες οδηγίες για να περάσετε όσο μπορείτε πιο ευχάριστα και να περάσετε χωρίς προβλήματα τις διακοπές σας.
Προσοχή πρώτα απ’ όλα στον ήλιο. Ο ήλιος είναι πολύτιμος φίλος, πηγή υγείας, αισιοδοξίας και χαράς. Πρέπει όμως να μην παρασυρόσαστε. Τα πάντα με μέτρο. Η υπερβολή βλάπτει. Στην προκείμενη περίπτωση οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρές, όπως δερματικά εγκαύματα, που στις μέρες μας εξελίσσονται συχνότερα απ’ ότι στο παρελθόν σε μελάνωμα, έναν εξαιρετικά κακοήθη καρκίνο του δέρματος, θερμοπληξία και ηλίαση.Για να αποφύγετε τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό, θα πρέπει να μην εκτίθεσθε στον ήλιο εσείς και το παιδί σας, ανάμεσα στις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει πάντα να φοράτε καπέλο με μεγάλο γείσο και να χρησιμοποιείτε αντηλιακή λοσιόν.
Συνοπτικά για να προφυλαχθούν τα παιδιά από την ηλίαση και τις άλλες επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου πρέπει να μάθουν:
- Να μην κυκλοφορούν έξω για πολύ ώρα κατά τις ιδιαίτερα θερμές ώρες του 24ώρου.
- Να προγραμματίζουν τις δραστηριότητες τους έξω για τις πιο δροσερές ώρες τις ημέρας.
- Να προστατεύουν το κεφάλι τους από τον ήλιο, φορώντας καπέλο ή χρησιμοποιώντας ομπρέλα.
- Να προσπαθούν να βρίσκονται σε σκιερά μέρη όσο γίνεται.
- Να πίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό όταν βρίσκονται στο ύπαιθρο.
- Να συνηθίσουν να φορούν ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα που να είναι χαλαρά και όχι ελαστικά που κολλούν πάνω στο σώμα.
Για όσους βρίσκεστε στη θάλασσα η καλύτερη ηλικία για να κάνετε μπάνιο ένα μωρό είναι η ηλικία που αρχίζει να χαίρεται και να πλατσουρίζει ενεργητικά στο νερό, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Η σωστή χρησιμοποίηση αντηλιακής λοσιόν και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο επιτρέπουν και στα νήπια να χαίρονται τη θάλασσα ακριβώς όπως και οι μεγάλοι.
Προϋπόθεση βέβαια είναι να χαίρεται το παιδί τη θάλασσα,να μη θέλει το ίδιο να βγει από το νερό. Το αντίθετο, δηλαδή να θέλουμε να μένει το παιδί στη θάλασσα έστω κι αν δείχνει άκεφο ή κουρασμένο και μόνο γιατί έτσι αρέσει σε μας είναι μάλλον παράλογο, ενδεχομένως και επιβλαβές.
Για όσο χρόνο το παιδί μένει στη θάλασσα η προσοχή σας θα πρέπει να είναι συνεχής για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού. Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι αν μάθουν τα παιδιά τους από πολύ μικρά να κολυμπούν, τα προστατεύουν από τον κίνδυνο του πνιγμού. Γι’ αυτό μάλιστα τα στέλνουν και στο κολυμβητήριο, όπου υπάρχουν προγράμματα κολύμβησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ισχύει για τις πολύ μικρές ηλικίες και οι γονείς δε θα πρέπει να αισθάνονται ότι το παιδί τους είναι ασφαλέςστο νερό κι ασφαλές από πνιγμό, παρόλο που έχει μάθει να κολυμπάει.
Γενικά τα παιδιά δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμα για “κανονικά” μαθήματα κολύμβησης μέχρι και το τέταρτο έτος της ζωής τους. Χωρίς ειδική εκπαίδευση, τα παιδιά μπορεί να κάνουν υποτυπώδεις κολυμβητικές κινήσεις μέσα στο νερό γύρω στον πρώτο χρόνο ζωής. Πρόκειται για βασικές κινήσεις που θυμίζουν το πλατσούρισμα ενός σκύλου στο νερό και όχι για πραγματικό κολύμπι. Ο κατάλληλος χρόνος για να επιτύχει ένα παιδί περισσότερο σύνθετες ικανότητες κολύμβησης εξαρτάται από την ωρίμανση του νευρομυϊκού του συστήματος και την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, κάτι που συντελείται περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Παρά τους παραπάνω περιορισμούς, κάποια παιδιά μπορεί να καταφέρουν να κολυμπήσουν νωρίτερα, χωρίς όμως αυτό να τα κάνει περισσότερο ασφαλή μέσα στο νερό.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ανεξάρτητα από τις κολυμβητικές ικανότητες των μικρών παιδιών απαιτείται συνεχής και στενή επίβλεψη από εσάς. Ακόμη και μία σύντομη απόσπαση της προσοχής σας μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Γι’ αυτό όταν μικρά παιδιά και βρέφη είναι μέσα ή δίπλα στη θάλασσα θα πρέπει εσείς να είστε τόσο κοντά τους, ώστε να μπορείτε να τα αγγίζετε κάθε στιγμή.
Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει κατά την περίοδο των διακοπών είναι οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες,που εμφανίζονται με πυρετό διάρροιες και εμετούς. Για την αποφυγή αυτής της ασθένειας θα πρέπει να υπάρχει πολύ καθαριότητα, καλό πλύσιμο των χεριών των δικών σας και του παιδιού σας και καλή φύλαξη όσων τροφών χρειάζονται ψυγείο ή όσων δεν χρειάζονται να είναι προφυλαγμένα από την έκθεση σε διάφορα έντομα και μύγες.
Τέλος, πριν ξεκινήσετε για διακοπές ετοιμάστε ένα μικρό φαρμακείο που θα περιέχει αντιπυρετικά, ένα αντισταμινικό σιρόπι και μία αντισταμινική κρέμα – για τσιμπήματα ή αλλεργίες, οινόπνευμα και οξυζενέ για απολύμανση τυχόν τραυμάτων.
Επίσης μην ξεχνάτε για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που θα αντιμετωπίσετε με το παιδί σας να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρό σας.
Πηγή: iator.gr