Καλωσήρθατε στον κόσμο του GIM brand!

Καλωσήρθατε στον κόσμο του GIM brand!

MENU
30.09.2022

«Ένα βήμα πριν το θρανίο»: Δημιουργικό πρόγραμμα προετοιμασίας για την ομαλή μετάβαση στη σχολική ζωή

Για παιδιά που θα ξεκινήσουν την Α΄ Δημοτικού τον Σεπτέμβριο 2014

Επιστημονική υπεύθυνη: Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, συμβουλευτική-εκπαιδευτική ψυχολόγος

Φανταστείτε ότι μπαίνετε για πρώτη φορά σε ένα τεράστιο κτίριο με πάρα πολλά άγνωστα παιδάκια, ότι ξαφνικά θα έχετε διάβασμα για το σπίτι τα απογεύματα και θα βομβαρδίζεστε με πάμπολλες γνώσεις. Μάλιστα, ένας καινούριος «μεγάλος» θα αξιολογεί πόσο καλά τα πάτε!

Ακόμα και για το παιδί που έχει πάει σε παιδικό σταθμό, η εμπειρία της έναρξης του σχολείου αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή του. Από το ασφαλές περιβάλλον της οικογένειας, το παιδάκι εισέρχεται σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον με πολλές απαιτήσεις, στις οποίες χρειάζεται να ανταποκριθεί. Είναι λοιπόν εξαιρετικά βοηθητικό το «πρωτάκι» μας να είναι εφοδιασμένο με βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα το βοηθήσουν σε αυτήν τη μετάβαση της ζωής του.

Το πρόγραμμα «Ένα βήμα πριν το θρανίο» αναγνωρίζει τις πολλαπλές ανάγκες που έχουν τα παιδιά που θα πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Σε συνεργασία με έμπειρους παιδαγωγούς, δίνει την ευκαιρία στα «πρωτάκια» να συμμετάσχουν σε ένα μικρό προπαρασκευαστικό παιχνίδι που θα τα βοηθήσει να περάσουν ομαλά από την ξεγνοιασιά του τελευταίου τους προσχολικού καλοκαιριού στη σχολική ζωή.

«Ένα βήμα πριν το θρανίο» και τα παιδιά θα μπορέσουν να λάβουν βασικές πληροφορίες και να εξασκηθούν στο πώς να κάνουν φίλους, ποιες συμπεριφορές είναι κοινωνικά αποδεκτές και ποιες όχι, πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, πώς να αγαπήσουν το βιβλίο, πώς να τρέφονται υγιεινά και πώς να δέχονται τη διαφορετικότητα στη ζωή.

Ταυτόχρονα οι γονείς, στην πρώτη συνάντηση του προγράμματος, θα ενημερωθούν από την ψυχολόγο Καλλιόπη Εμμανουηλίδου για θέματα όπως το άγχος και η σχολική φοβία, η μαθησιακή ετοιμότητα, η διαχείριση του χρόνου και ο ρόλος των γονιών στην προετοιμασία των παιδιών τους για το σχολείο.

Κάθε παιδί θα πάρει δώρο το βιβλίο 1001 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (εκδ. Μεταίχμιο).

 

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου-Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, 6-7 το απόγευμα

«Με μια σβήστρα για βοηθό κι ένα μολύβι για αρχηγό!»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης με την Άλκηστη Χρονάκη

Η δημιουργική γραφή απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και ενεργοποιεί τη φαντασία του παιδιού. Με ιστορίες που είτε τις δημιουργούν είτε τις διαβάζουν στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής, τα παιδιά διασκεδάζουν, εκφράζουν με λόγια τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, πειραματίζονται, ανακαλύπτουν τις δεξιότητές τους. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα δουλέψουμε με επιλεγμένο υλικό με θέμα τη σχολική πραγματικότητα, έτσι ώστε μέσα από το παιχνίδι οι μικροί μας μαθητές να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον.

 

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα

«Παιδικοί φίλοι, φίλοι παντοτινοί»: Εργαστήριο με θέμα τη φιλία, με την Ειρήνη Ζέρη

Ταξιδεύουμε στον κόσμο της φιλίας, γνωρίζουμε την ομορφιά της, ανακαλύπτουμε την αξία
της. Μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε και να αποκτούμε νέους φίλους, να επικοινωνούμε με αγάπη και κατανόηση, να «χτίζουμε» δυνατές φιλίες, που αποτελούν τα θεμέλια για ένα ευτυχισμένο μέλλον.

 

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα

«Ας φιλοσοφήσουμε»: Εργαστήριο με αφορμή το βιβλίο ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ από τη σειρά Ο ΜΙΚΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ (εκδ. Μεταίχμιο) με την Ειρήνη Ζέρη

Παρέα με τον Πίκολο, τον μικρό μας φιλόσοφο, παίζουμε και μαθαίνουμε να μεγαλώνουμε, με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αναγνωρίζουμε και εκφράζουμε συναισθήματα, ανακαλύπτουμε κανόνες συνύπαρξης, κατανοούμε κώδικες που είναι αναγκαίοι για την αρμονική μας συμβίωση μέσα στο σχολικό πλαίσιο και ευρύτερα, στο πλαίσιο της κοινωνίας.

 

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα

«Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε»: Εργαστήριο με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο συμπεριφοράς (εκδ. Μεταίχμιο) με την Ειρήνη Ζέρη

Μέσα από παιχνίδια δημιουργικής έκφρασης και αυτοσχεδιασμού μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε αρνητικά συναισθήματα, να τα αξιοποιούμε δημιουργικά, με θετικές σκέψεις και συμπεριφορές. Με βιωματικές δραστηριότητες, δημιουργούμε συνθήκες αλληλοκατανόησης, αυτοελέγχου, αλληλοσεβασμού, με στόχο την ισορροπημένη και χαρούμενη καθημερινή ζωή, μέσα στο νέο σχολικό περιβάλλον.

 

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα

«Μαθαίνουμε να τρώμε υγιεινά»: Εργαστήριο για τη σωστή διατροφή με την Ειρήνη Ζέρη

Γινόμαστε πρωταγωνιστές της υγιεινής διατροφής, ανακαλύπτουμε τα πολύτιμα μυστικά της και μαθαίνουμε να επιλέγουμε υγιεινές τροφές για το κολατσιό μας στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Όλα αυτά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, παιχνίδια με τη «Διατροφική Πυραμίδα», κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά δρώμενα. Στόχος μας να αποκτήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητά τους.

 

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, 7-8 το απόγευμα

«Το βιβλίο είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι!»: Ένα χαρούμενο βιβλιοεργαστήρι με την Ειρήνη Ζέρη

Οι μικροί μας καλλιτέχνες ομορφαίνουν τον κόσμο του βιβλίου με τις δικές τους δημιουργίες! Συνθέτουν χρώματα, υλικά και φαντασία και φιλοτεχνούν τα καλλιτεχνήματά τους με μεράκι και συνεργασία. Αναδεικνύουν τη δημιουργικότητά τους, απολαμβάνουν στιγμές έμπνευσης και δημιουργίας και οδηγούνται σε κατασκευές χρήσιμες και ιδανικές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς!

Και για τους γονείς: Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των παιδιών (Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014), η ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου θα ενημερώσει τους γονείς σχετικά με τη συμβολή τους στην καλύτερη προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο: Πώς να μεταδώσουμε ενθουσιασμό για τη σχολική εμπειρία; Βιώνουν τα παιδιά άγχος; Τι είναι η σχολική φοβία και πώς την αναγνωρίζουμε; Πώς καθιερώνουμε ρουτίνες και πώς διαχειριζόμαστε τον οικογενειακό χρόνο; Τι να προσέξουμε στον ύπνο και τη διατροφή των παιδιών; Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο για το σχολείο; Πώς βοηθάμε τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους; Η ομιλία θα γίνει παράλληλα με συζήτηση και θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα των γονιών.
Διάρκεια: 2 ώρες

Τρόπος συμμετοχής

Ανάμεσα στα εργαστήρια θα γίνεται σύντομο διάλειμμα, κατά το οποίο θα προσφέρονται στα παιδιά μπισκότα και δροσεροί χυμοί. Καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό.
Απαραίτητη η προεγγραφή.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά.
Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 70 ευρώ
Το κόστος αφορά τη συμμετοχή ενός παιδιού για όλη την εβδομάδα και την ενημερωτική συνάντηση των γονέων στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν ο ένας ή και οι δύο γονείς.
Η πληρωμή του κόστους συμμετοχής θα γίνει σε δύο δόσεις: 1. κατά την εγγραφή (το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος)  2. τη δεύτερη ημέρα του προγράμματος (2/9/2014).

Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή που ισχύει για τα αδέρφια. Για να ισχύει η προσφορά ο Πολυχώρος θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής, λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο. «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο (ΟΝΟΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΗ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».

Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εργαστηρίων:
• στο τηλ.: 211 3003580
• στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, με την ένδειξη ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΡΑΝΙΟ και σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail).

 

πηγή: https://www.infokids.gr/

Περισσότερα Άρθρα

+210 4832684