Καλωσήρθατε στον κόσμο του GIM brand!

Καλωσήρθατε στον κόσμο του GIM brand!

MENU
29.09.2022

7 δεξιότητες για να μάθει να διαβάζει

Ποιες 7 δεξιότητες πρέπει να εξασκήσει για να μάθει να διαβάζει;

Για να μάθει το μικρό σας να διαβάζει χρειάζεται να κατακτήσει ένα σύνολο από 7 δεξιότητες. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές, ώστε να το βοηθήσετε να τις αποκτήσει και σε βάθος χρόνου να μάθει να διαβάζει!

  • Αναγνωρίζοντας τα σχήματα. Η αναγνώριση των σχημάτων είναι σημαντική για την ανάγνωση, γιατί μην ξεχνάτε πως τα γράμματα είναι και αυτά σχήματα! Δώστε του τη δυνατότητα να συνδυάζει σχήματα μεταξύ τους, χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζει πώς λέγεται το καθένα. Όταν εξασκηθεί, συμπεριλάβετε και τα γράμματα στις ασκήσεις σας, περισσότερο όμως εισάγοντας γράμματα που έχουν παρόμοιο σχήμα, όπως φ και ψ, α και ο, π και τ.
  • Αναγνωρίζοντας ρίμες. Αγαπά τις ομοιοκαταληξίες και οτιδήποτε έχει ρυθμό πολύ πριν αρχίσει να μιλάει. Η έφεση προς αυτές  το βοηθάει να αναγνωρίζει ήχους και λέξεις της ίδιας ηχητικής οικογένειας όταν θα αρχίσει να μιλάει. Επομένως εκτός από παραμύθια, πείτε του τραγουδάκια ή παιδικά ποιηματάκια.
  • Καλλιεργώντας πλούσιο λεξιλόγιο.Οι καλύτεροι τρόποι για να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του είναι οι συζητήσεις και οι ιστορίες. Μη διστάσετε να χρησιμοποιείτε καινούργιες λέξεις που δεν γνωρίζει. Απλά φροντίστε οι λέξεις που προηγούνται και ακολουθούν να του είναι γνωστές για να τις κατανοεί πιο εύκολα. Μάθετε περισσότερο στο άρθρο μας “Πλούσιο λεξιλόγιο; Μάθετε πως!”
  • Απορροφώντας πληροφορίες.Τα παιδιά δεν εντυπωσιάζονται μόνο από τις φανταστικές ιστορίες αλλά και από τα πραγματικά γεγονότα. Πιθανόν να του αρέσουν πολύ τα καράβια ή το σύμπαν, επομένως αναζητήστε βιβλία που του δίνουν πληροφορίες που το ενδιαφέρουν. Το ενδιαφέρον του για κάτι είναι καμιά φορά αρκετό για να το κινητοποιήσει να διαβάσει.
  • Εξασκώντας τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.Δεν σημαίνει απαραίτητα πως το διάβασμα προηγείται της ικανότητας να γράφει. Ένα παιδί πιθανόν να ανακαλύψει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να γράφει γράμματα και συλλαβές πρώτα και έπειτα να τις προφέρει. Δώστε του λοιπόν τη δυνατότητα να εξασκήσει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες γράφοντας, εφοδιάζοντάς το με μολύβια και χαρτιά. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας “Ασκήσεις για τις λεπτές κινητικές δεξιότητες”.
  • Κατανοώντας τη δομή της αφήγησης. Μέρος της διαδικασίας του διαβάσματος είναι η κατανόηση της δομής και της λογικής σειράς των προτάσεων μιας ιστορίας και σε αυτό θα εξασκηθεί αν του αφηγείστε ιστορίες. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και διηγηθείτε μικρές ιστορίες με πρωταγωνιστές τις κούκλες του και ενθαρρύνετέ το να δημιουργήσει τη δική του ιστορία ή να συμπληρώσει με γεγονότα την δική σας.
  • Εξασκώντας την ακοή του.Για να καταφέρει να διαβάσει μόνο του και να προφέρει σωστά τις λέξεις θα πρέπει να έχει εξασκήσει την ακοή του. Για να το βοηθήσετε προτιμήστε να του διηγείστε ιστορίες προφορικά ταυτόχρονα με τα εικονογραφημένα βιβλία και να το φέρετε σε επαφή με τα μαγνητοφωνημένα παραμύθια (είναι ιδανικά για τις διαδρομές με το αυτοκίνητο).

Περισσότερα Άρθρα

+210 4832684